HU

Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása a közép-magyarországi régióban

A projekt célja egy nyelvtechnológiai megoldásra épülő webalkalmazás fejlesztése, amely összegyűjti, rendszerezi és értékeli az ökoinnovációkat, szektortól függetlenül, és egy online auditot követően automatikusan, személyre szabva kiajánlja az érdeklődő vállalkozásoknak.

Az ökoinnováció a keresleti és kínálati oldalon egyaránt megjelenik, hiszen a már meglévő, működő zöld technológiai megoldások mellett folyamatosan keressük a továbbfejlesztett változatokat, a fenntartható fejlődés irányába mutató technológiai és eljárásbeli innovációt. Fontos lenne, hogy prototípusként már a kísérleti fázisban lévő technológiák is megjelenjenek a partnerként betársuló vállalkozások számára, tudástranszfert generálva ezen a rohamosan fejlődő szakterületen. A vállalkozások számára új lehetőségek nyílnak meg ökoinnovációk alkalmazása útján, tervezett beruházások, beszerzések előtt pedig zöld alternatívát kínálnak fel.

A fejlődésnek ugyanakkor egyre erősebb korlátja a szakterületen elérhető releváns tudás hiánya (knowledge gap): a tájékozottság, a tájékoztatás hiányosságai miatt jelenleg nincs közvetlen kapcsolat a keresleti és a kínálati oldal között. A zöld technológiákra vonatkozó igény a keresleti oldalon igen gyakran azért nem jelentkezik, mert a vállalkozások a lehetőségeket nem ismerik, nincsenek tisztában a megoldások költségmegtakarító tényezőivel.

Nem meglepő, hogy a jelenleg elérhető adatbázisok többsége nem elég hatékony, a tartalmuk nem naprakész, egyrészt mivel az ökoinnovációk üzleti hasznosíthatóságára jelenleg még nincs egységes módszertan, másrészt mivel a szakterületre vonatkozó online tudástartalom rendkívül gyorsan változik és exponenciálisan növekszik.  

Konzorciumi partnerek:

  • Infinity Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
  • Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet
  • Prompt-H Számítástechnikai Oktatási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Projektazonosító: KMR_12-1-2012-0036

A projekt időtartama: 2012. 12. 01. – 2014. 05. 31. (A Prompt a pályázat első munkaszakaszában vett részt, 2013. április 22-éig.)