HU

 

Kamerarendszerek (CCTV) tervezése, telepítése, karbantartása

A Prompt szakszerűen megtervezi, kiépíti és karbantartja az adott vállalat egyedi igényeire szabott, legcélszerűbb és leggazdaságosabb, akár több száz kamerából álló megfigyelőrendszerét.

Kérjen árajánlatot!

A megfigyelőkamerás rendszerek a legváltozatosabb célokra használhatók, pl.

 • biztonsági, vagyonvédelmi célra,
 • térfigyelésre, kül- és beltéren egyaránt,
 • forgalomszámlálásra,
 • rendszámfelismerésre kapunyitás automatizálásához,
 • ki- és belépések ellenőrzésére, visszakeresésére,
 • kasszafelügyeletre stb.

Az irodaházunk kamerás rendszere 2002-ben készült. Az online élőképen a szélső, kisebb kameraképek 5 másodpercenként, a középen lévő, nagy kamerakép 2 másodpercenként frissül. A kis kameraképek közül kiválaszthatjuk, hogy melyiket akarjuk középen, nagyban megtekinteni.

 

kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
nagy kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep

Intelligens kamerarendszerek, videoanalitika

A kamerarendszerek sokkal többre is képesek, mint hogy lehetővé tegyék, hogy a képernyőnkön szemmel tartsunk egy adott területet. Az intelligens kamerarendszerek megtaníthatók, hogy felismerjék, illetve meg tudják különböztetni az egyes tárgyakat, élőlényeket, és emberi hangon jelzést adjanak le arra, amire szeretnénk („bemondják” az objektum vagy élőlény nevét).

Az alábbi videón bemutatott kamerarendszerünk például az emberek és az autók észlelésére jelez:

Egyes intelligens kamerarendszerek – pl. a Myrasis 9 – nemcsak mozgást képesek rögzíteni, hanem úgy is konfigurálhatók, hogy akkor rögzítsenek, ha egy bizonyos arcot felismernek (pl. dolgozói fotóadatbázis alapján). Az is konfigurálható, hogy akkor rögzítsen képeket a rendszer, ha egy bizonyos területen, egy vonalon túl van mozgás.

Az intelligens kamerarendszereket járművek és emberek számlálására is használhatjuk. 

A saját, élőben is megtekinthető forgalomszámláló rendszerünknek például azt tanítottuk meg, hogy ismerje fel az irodaépület előtti főúton elhaladó járműtípusokat (motor, busz, személyautó, kerékpár) és a gyalogosokat, mindezek haladási irányát; regisztrálja, számlálja is a forgalmat, méghozzá e két szempont szerint csoportosítva, és készítsen belőle valós idejű, órára lebontott statisztikát.

Itt élőben megtekinthető

Kérjen árajánlatot!

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség az analóg és az IP kamerák között?

Az analóg és az IP megkülönböztetés csak a jelátvitelt határozza meg a kamera és a rögzítő között. A döntéskor a két legfontosabb szempont az, hogy mennyi pénzt szánunk a kamerarendszerünkre, és hogy milyen minőségű felvételeket szeretnénk rögzíteni.

Bár a hagyományos analóg megoldások a legolcsóbbak, ma már rendkívül alacsonynak számító felbontásuk és az általuk közvetített képek minősége miatt ezeket nem ajánljuk. Az analóg új, korszerűbb verziói az AHD, a turbo HD és a TVI rendszerek, amelyeknek a jelátvitele szintén analóg, de jóval nagyobb a felbontásuk, sokkal részletgazdagabb képet adnak. 

Az analóg kamerák olcsóbbak, és ezeknél soha nincs késés a megjelenített képen, de a jelet sokszor zavarják pl. nagyfeszültségű kábelek, rádióhullámok – a teljes mértékben számítógép alapú IP kamerarendszerekkel nincs ilyen probléma. 

A PC alapú, digitális jelátvitelű IP kamerák drágábbak, mint analóg társaik, és egy-két másodperces késéssel továbbítják a képet, mégis ezek a leginkább ajánlottak, hiszen rengeteg előnyük van:

 • alkalmasak vezeték nélküli (WiFi) kapcsolatra, így akár önállóan, kábelek nélkül is használhatók.
 • használhatunk memóriakártyát a képek rögzítésére.
 • mivel minden kamerának saját IP címe van, bármilyen mobileszközről vagy számítógépről ellenőrizhetjük a kameraképeket az interneten keresztül.
 • számos, korábban igen költséges megoldást meg lehet valósítani vele, pl. távolról ki-be kapcsolhatunk valamit (pl. világítást, kapunyitást), külső riasztási jeleket adó eszközöket integrálhatunk a rendszerbe stb.
 • a hálózaton keresztül teljes körűen tudjuk paraméterezni őket. 
 • a teljes IP kamerarendszert egy helyről tudjuk menedzselni. 

Milyen részekből áll egy IP kamerás rendszer?

 • IP kamera,
 • számítógép vagy szerver, amelyen a rögzítőszoftver fut (ehhez kapcsoljuk egyedi IP címük alapján a kamerákat),
 • switch (hálózati eszközök, amelyek a hálózati forgalmat biztosítják a kamerák, a rögzítők és a megjelenítők között; illetve a kamerák általában a switchektől kapják a működésükhöz szükséges tápellátást),
 • router (amely összeköti a belső IP videohálózatot az internettel),
 • monitor (megjelenítőeszköz).

A vezetékes vagy a vezeték nélküli kamerarendszer jobb?

Minden kamerarendszernek lehetséges vezeték nélküli kivitelezése, de minden esetben inkább a kábelezést javasoljuk, mert így gyorsabban és stabilabban, megbízhatóan működik majd a rendszerünk.

Célrögzítős vagy PC (szerver) alapú megfigyelőrendszert érdemes választani?

A célrögzítős rendszereket alacsonyabb kameraszámhoz (kisebb irodákba és magánházakhoz) ajánljuk. Ezekhez egy monitort lehet csatlakoztatni – ha egyáltalán van monitorra igény: a legtöbben a telefonjukról ellenőrzik.

A PC vagy szerver alapú kamerarendszereket magasabb kameraszámhoz (iparterületekre, irodaházakba) ajánljuk. Ezeknek sokkal jobban testreszabható a működésük – lehetőség van pl.

 • többszintű felhasználókezelésre,
 • felhasználónkénti jogosultságosztásra, 
 • a felhasználónként eltérő kameranézetek létrehozására, 
 • térképmodul használatára (ahol felvihetünk egy térképet JPG vagy más képformátumban, azon elhelyezzük a kamerákat, amelyekre rákattintva rögtön megnyílik a kamerakép), 
 • többmonitoros nézetre.

Összeköthető a kamerarendszer riasztóval?

Bizonyos IP kameráknak van I/O portjuk, amelyre mozgásérzékelő szerelhető, így ha riaszt a riasztó, akkor küldhet kameraképet is.

Az is megoldható, hogy ha a kamera mozgást lát, értesítés érkezzen a mobiltelefonunkra, de ez sok téves jelzést generálhat (például ha csak árnyék mozdul a kameraképen). Okos kamerarendszerekkel azonban ez kiküszöbölhető. Az intelligens kamerarendszerek, pl. a Myrasis 9, megtaníthatók, hogy csak akkor küldjenek riasztást, ha embert észlelnek.

Mi a különbség a beltéri és a kültéri kamerák között?

A kültéri és beltéri kamerák különbségtétele kiveszőben van. A kettő csak kivitelezésben tér el: míg a kültériek vandálbiztosak, a beltériek nem azok, műanyag a burkolatuk, és nem bírják az UV-t. 

Mi általában mindenhol kültéri kamerákat használunk, mivel ugyanolyan dekoratívak, és technikailag is ugyanolyan megfelelőek, viszont tartósabbak, masszívabbak. 

Mikor érdemes Wi-Fi kamerát használni?

A WiFi-s megoldást csak akkor javasoljuk, ha olyan helyen van szükség kamerára, ahol nincsenek meg a feltételek a sokkal stabilabb és megbízhatóbb vezetékes megoldás kiépítéséhez.

Kell külön éjjellátó kamera?

Szinte mindegyik kamera éjjel is hasznos képet tud adni az infravilágításnak köszönhetően. 

A klasszikus infra-LED-es kamerák, amelyek egy foltban világítják meg a területet, ma már elavultnak mondhatók. A modernebb, ExIR LED-es kamerák bevilágítják a teljes látószöget, ráadásul töredék LED-számmal (míg a régi kamerákban 36 LED volt, a mostaniakban 2 van). 

A klasszikus infra-LED-es kamerák valamivel olcsóbbak, de mi az ExIR LED-es kamerákat ajánljuk, különösen akkor, ha fontos a minél jobb éjszakai kamerakép.

Melyek a legjobb forgatható kamerák?

A távolról forgatható, vezérelhető speed dome kamerák vízszintesen teljesen körbefordulnak, függőlegesen 90 fokban mozognak, és a zoomot is állíthatjuk távolról (PTZ – pan/tilt/zoom). Az optikájuk zoomátfogása akár harmincszoros is lehet, és képes nagyon gyors mozgásokra is. Egy megadott útvonal automatikus pásztázására is beprogramozhatók, vagy arra, hogy amikor a megfigyelt területről riasztás érkezik, a kamera odaforduljon.

Joystickkal ellátott kezelővel, vagy rögzítőn, illetve szerveren keresztül, egérrel lehet vezérelni őket. 

Mivel forgathatóak, egy speed dome kamera több fix kamerát ki tud váltani.

Hogyan működnek a rejtett kamerák?

Ha rejtett kamerára van szükség, legtöbbször olyan – általában pinhole optikás – IP kamera felel meg a célnak, amelybe SD kártya helyezhető. Így külön rögzítő nem is kell, de akár számítógépes hálózatra is köthető, hogy neten keresztül is lehessen figyelni.

Hol érdemes napelemes kamerát használni?

A napelemes kamerák teljesen önálló kamerák, amelyeket infrastruktúra (tápkábel, internet) nélküli helyekre, pl. építkezések területére, illegális szemétlerakókhoz ajánlunk. A napelemes kamerák esetében a kameraképet mobilinternetes kapcsolattal lehet ellenőrizni. Van bennük akkumulátor, amelyről éjjel üzemelnek.