Biztonsági kamerarendszerek (CCTV) tervezése, telepítése, karbantartása

A Prompt szakszerűen megtervezi, kiépíti és karbantartja az adott vállalat egyedi igényeire szabott, legcélszerűbb és leggazdaságosabb, akár több száz kamerából álló megfigyelőrendszerét.

Kérjen árajánlatot!

Vezeték nélküli és vezetékes kamerarendszerek

Minden kamerarendszernek lehetséges vezetékes és vezeték nélküli kivitelezése, de minden esetben inkább a kábelezést javasoljuk, mert így gyorsabban és stabilabban, megbízhatóan működik majd a rendszerünk.

Célrögzítős és PC (szerver) alapú megfigyelőrendszerek

A célrögzítős rendszereket alacsonyabb kameraszámhoz (kisebb irodákba és magánházakhoz) ajánljuk. Ezekhez egy monitort lehet csatlakoztatni – ha egyáltalán van monitorra igény: a legtöbben a telefonjukról ellenőrzik.

A PC vagy szerver alapú kamerarendszereket magasabb kameraszámhoz (iparterületekre, irodaházakba) ajánljuk. Ezeknek sokkal jobban testreszabható a működésük – lehetőség van pl.

 • többszintű felhasználókezelésre,
 • felhasználónkénti jogosultságosztásra, 
 • a felhasználónként eltérő kameranézetek létrehozására, 
 • térképmodul használatára (ahol felvihetünk egy térképet JPG vagy más képformátumban, azon elhelyezzük a kamerákat, amelyekre rákattintva rögtön megnyílik a kamerakép), 
 • többmonitoros nézetre.

Beltéri és kültéri kamerák 

A kültéri és beltéri kamerák különbségtétele kiveszőben van. A kettő között csak a kivitelezésben van különbség: míg a kültériek vandálbiztosak, a beltériek nem azok, műanyag a burkolatuk, és nem bírják az UV-t. 

Mi általában mindenhol kültéri kamerákat használunk, mivel ugyanolyan dekoratívak, és technikailag is ugyanolyan megfelelőek, viszont tartósabbak, masszívabbak. 

IP kamerát vagy analógot?

Az analóg és az IP megkülönböztetés csak a jelátvitelt határozza meg a kamera és a rögzítő között. A döntéskor a két legfontosabb szempont az, hogy mennyi pénzt szánunk a kamerarendszerünkre, és hogy milyen minőségű felvételeket szeretnénk rögzíteni. 

Bár a hagyományos analóg megoldások a legolcsóbbak, ma már rendkívül alacsonynak számító felbontásuk és az általuk közvetített képek minősége miatt ezeket nem ajánljuk. Az analóg új, korszerűbb verziói az AHD, a turbo HD és a TVI rendszerek, amelyeknek a jelátvitele szintén analóg, de jóval nagyobb a felbontásuk, sokkal részletgazdagabb képet adnak. 

Az analóg kamerák olcsóbbak, és ezeknél soha nincs késés a megjelenített képen, de a jelet sokszor zavarják pl. nagyfeszültségű kábelek, rádióhullámok – a teljes mértékben számítógép alapú IP kamerarendszerekkel nincs ilyen probléma. 

A PC alapú, digitális jelátvitelű IP kamerák drágábbak, mint analóg társaik, és egy-két másodperces késéssel továbbítják a képet, mégis ezek a leginkább ajánlottak, hiszen rengeteg előnyük van:

 • alkalmasak vezeték nélküli (WiFi) kapcsolatra, így akár önállóan, kábelek nélkül is használhatók.
 • használhatunk memóriakártyát a képek rögzítésére.
 • mivel minden kamerának saját IP címe van, bármilyen mobileszközről vagy számítógépről ellenőrizhetjük a kameraképeket az interneten keresztül.
 • számos, korábban igen költséges megoldást meg lehet valósítani vele, pl. távolról ki-be kapcsolhatunk valamit (pl. világítást, kapunyitást), külső riasztási jeleket adó eszközöket integrálhatunk a rendszerbe stb.
 • a hálózaton keresztül teljes körűen tudjuk paraméterezni őket. 
 • a teljes IP kamerarendszert egy helyről tudjuk menedzselni. 

A saját kamerás rendszerünk 2002-ben készült. Az online élőképen a szélső, kisebb kameraképek 5 másodpercenként, a középen lévő, nagy kamerakép 2 másodpercenként frissül. A kis kameraképek közül kiválaszthatjuk, hogy melyiket akarjuk középen, nagyban megtekinteni.

kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
nagy kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep
kamerakep

Az IP kamerarendszerek részei

 • IP kamera,
 • számítógép vagy szerver, amelyen a rögzítőszoftver fut (ehhez kapcsoljuk egyedi IP címük alapján a kamerákat),
 • switch (hálózati eszközök, amelyek a hálózati forgalmat biztosítják a kamerák, a rögzítők és a megjelenítők között; illetve a kamerák általában a switchektől kapják a működésükhöz szükséges tápellátást),
 • router (amely összeköti a belső IP videohálózatot az internettel),
 • monitor (megjelenítőeszköz).

Wi-Fi kamerák

A WiFis megoldást csak akkor javasoljuk, ha olyan helyen van szükség kamerára, ahol nincsenek meg a feltételek a sokkal stabilabb és megbízhatóbb vezetékes megoldás kiépítéséhez.

Éjjellátó kamerák

Szinte mindegyik kamera éjjel is hasznos képet tud adni az infravilágításnak köszönhetően. 

A klasszikus infra-LED-es kamerák, amelyek egy foltban világítják meg a területet, ma már elavultnak mondhatók. A modernebb, ExIR LED-es kamerák bevilágítják a teljes látószöget, ráadásul töredék LED-számmal (míg a régi kamerákban 36 LED volt, a mostaniakban 2 van). 

A klasszikus infra-LED-es kamerák valamivel olcsóbbak, de mi az ExIR LED-es kamerákat ajánljuk, különösen akkor, ha fontos a minél jobb éjszakai kamerakép.

Forgatható kamerák

A speed dome kamerák távolról forgathatók, vezérelhetők. Vízszintesen teljesen körbefordulnak, függőlegesen 90 fokban mozognak, és a zoomot is állíthatjuk távolról (PTZ – pan/tilt/zoom). Az optikájuk zoomátfogása akár harmincszoros is lehet, és képes nagyon gyors mozgásokra is. Egy megadott útvonal automatikus pásztázására is beprogramozhatók, vagy arra, hogy amikor a megfigyelt területről riasztás érkezik, a kamera odaforduljon.

Joystickkal ellátott kezelővel, vagy rögzítőn, illetve szerveren keresztül, egérrel lehet vezérelni őket. 

Mivel forgathatóak, egy speed dome kamera több fix kamerát ki tud váltani.

Rejtett kamerák

Ha rejtett kamerára van szükség, legtöbbször olyan – általában pinhole optikás – IP kamera felel meg a célnak, amelybe SD kártya helyezhető. Így külön rögzítő nem is kell, de akár számítógépes hálózatra is köthető, hogy neten keresztül is lehessen figyelni.

Napelemes kamerák

A napelemes kamerák teljesen önálló kamerák, amelyeket infrastruktúra (tápkábel, internet) nélküli helyekre (pl. építkezések területére, illegális szemétlerakókhoz) ajánlunk. A napelemes kamerák esetében a kameraképet mobilinternetes kapcsolattal lehet ellenőrizni. Van bennük akkumulátor, amelyről éjjel üzemelnek.

Kamerarendszer riasztóval

Egyes kamerarendszerek – pl. a Myrasis 9 – mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló módszerrel megtaníthatók, hogy csak akkor küldjenek riasztást, ha embert észlelnek.

Bizonyos IP kameráknak van I/O portjuk, amelyre mozgásérzékelő szerelhető, így ha riaszt a riasztó, akkor küldhet kameraképet is. Az is megoldható, hogy ha a kamera mozgást lát, értesítés érkezzen a mobiltelefonunkra, de ez sok téves jelzést generálhat (például ha csak árnyék mozdul a kameraképen).

Intelligens kamerarendszerek, videoanalitika

Mi váltotta ki a riasztást? Ember vagy autó mozgott a megfigyelt területen? A Prompt mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló megoldásával megtanult különbséget tenni közöttük, és megtanítható bármely más objektum felismerésére. Mozgás volt a kertben? A Prompt ML megoldás csak akkor küld riasztást, ha embert észlel! Ezt szemlélteti az alábbi videó.

Egyes kamerarendszerek – pl. a Myrasis 9 – nemcsak mozgást képesek rögzíteni, hanem úgy is konfigurálhatók, hogy akkor rögzítsenek, ha egy bizonyos arcot felismernek (pl. dolgozói fotóadatbázis alapján). Az is konfigurálható, hogy akkor rögzítsen képeket a rendszer, ha egy bizonyos területen, egy vonalon túl van mozgás.

A megfigyelőkamerák funkciói

A legváltozatosabb célokra tudunk kamerarendszereket kiépíteni, pl.

 • biztonsági, vagyonvédelmi célra,
 • térfigyelésre, kül- és beltéren egyaránt,
 • forgalomszámlálásra,
 • rendszámfelismerésre kapunyitás automatizálásához,
 • ki- és belépések ellenőrzésére, visszakeresésére,
 • kasszafelügyeletre stb.
Kérjen árajánlatot!