HU

Tűzjelző rendszerek kiépítése és karbantartása

A tűzjelző és oltórendszereknek életvédelmi szerepük van, ezért a biztonsági rendszerek közül velük szemben a legszigorúbbak a követelmények. Kiépítésükhöz meg kell felelni a hatályos rendeleteknek és előírásoknak, valamint a területi tűzoltósággal is jóvá kell hagyatni a terveket.

A Prompt gondoskodik az előírásoknak megfelelő megtervezésről, az engedélyeztetésről, tűzoltósággal való jóváhagyatásról és a szakszerű kiépítésről, üzembe helyezésről egyaránt. Meglévő rendszereket is bővítünk, javítunk és karbantartunk, valamint felszerelésünkkel tesztelni is tudjuk a tűzjelző berendezések érzékelőit.

Hagyományos és intelligens tűzjelző rendszerek

Azt, hogy hagyományos vagy intelligens rendszerre van-e szükség, a tervező határozza meg.

A hagyományos tűzjelző rendszerek esetében a döntést, hogy tűz van-e a helyiségben, az érzékelő hozza meg. Ennél a verziónál az érzékelőknek 2 állása van: a riasztási, illetve a nyugalmi, és nincs mód (vagy a központ lehetőségein belül elég kevés mód van) a rendszer finomhangolására.

Az intelligens tűzjelző rendszerek esetében a központ hozza meg a döntést, hogy tűz van-e a helyiségben. A központ az érzékelők értékét egyesével kérdezi le, és a kapott érték alapján dönti el, hogy kell-e riasztani. 

Ennél a rendszernél a riasztási értéket minden egyes érzékelőhöz külön-külön be lehet állítani, így a rendszert könnyebben az adott területhez lehet paraméterezni, és megelőzhetők a téves riasztások. Például egy olyan munkahelyen, üzemben, ahol normál munkakörülmények között előfordulhat füst, ott hősebesség-érzékelőt alkalmazhatunk, így a rendszer csak akkor jelez, ha a hőmérséklet hirtelen megemelkedik.

Nagyobb csarnokok vagy közösségi területek tűzjelzéséhez speciális vonali, vagy aspirációs füstérzékelők telepíthetőek, amik lényegesen kevesebb eszközzel valósítják meg ugyanazt, mint több egyedülálló füstérzékelő.

Vezeték nélküli tűzjelző rendszerek

Ahol a hatóság kötelezően előírja a tűzjelző rendszer kiépítését, oda – a WiFi esetleges instabilitása miatt – a szabványok értelmében csak vezetékes rendszert lehet telepíteni.

Magánlakásokban azonban felszerelhetők vezeték nélküli, önálló füstérzékelők, amelyek 9 voltos elemmel működnek, sőt riasztórendszerekhez illeszhető füstjelzőből is van a kábeles mellett vezeték nélküli verzió is.

Kérjen árajánlatot!