HU

MASTERS’ I: Szarvasmarhák mozgásszervi betegségeinek diagnosztikája mesterséges intelligencia segítségével

Az NKFI Alapból megvalósuló projekt

A MASTERS' I projekt keretében olyan, mesterséges intelligencián és videokép-elemzésen alapuló diagnosztikai rendszert dolgozunk ki, amely korán kiszűri a szarvasmarhák sántaságát és mozgásszervi betegségeit, és értesíti róla a gazdákat. 

Nemzetközi projektekben szerzett tapasztalatainkkal és munkakapcsolatainkkal szeretnénk segíteni a tej- és hústermelő gazdaságok, illetve az agrárszektor informatikai modernizációját.

Digitális technológia a mezőgazdaságban

Ma Magyarországon a szántóföldi növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt jelen van a digitális technológia, és átfogó elemzések utalnak arra, hogy az agrárdigitalizációval még tovább növelhető a mezőgazdaság teljesítménye.

A modern gazdaságok méretei és az alkalmazott állattenyésztési technológiák is megkívánják az emberi munkaerő minél nagyobb arányú kiváltását, az azonnali információnyerést, és a lehető legtöbb munkafolyamat automatizálását a hatékonyság érdekében.

A probléma, amire megoldást nyújtunk

A modern technológia, azon belül is a mesterséges intelligencia és az IoT technológia lehetőséget teremt a szarvasmarha-tenyészetek egyik legnagyobb problémájának megoldására is.

Közismert, hogy a tej- és hústermelő gazdaságokban az egyik leggyakoribb állategészségügyi probléma a szarvasmarhák sántasága (hazánkban 20–70% közötti az előfordulási aránya), ami a tejtermelés csökkenéséhez, de akár állatvesztéshez is vezethet.

A mesterséges intelligencián alapuló videodiagnosztikai rendszer megvalósítása és alkalmazása, a sántaság korai felismerése növeli a gazdálkodás hatékonyságát, a termelés mennyiségi, minőségi és jövedelmezőségi paramétereit:

  • hozzájárul az állatállomány egészségéhez és jólétéhez, 
  • csökkenti a gyógyszerhasználatot és így a környezetterhelést is,
  • segít abban, hogy a gazdaságok megfelelő mennyiségű egészséges alapanyagot – nyerstejet és tejtermékeket – tudjanak termelni az élelmiszeripar számára.

A videodiagnosztikai rendszer előnyei

A rendszer emberi közreműködés nélkül, videokamerás megfigyeléssel monitorozza az állomány egyedeinek mozgását, a mesterséges intelligencián alapuló diagnosztika pedig felismeri a rendellenes járást vagy az állat átlagostól eltérő tétlenségét. 

Az észlelt rendellenességekről a rendszer értesítést küld az arra jogosult személynek, így már a sántaság gyanújának felmerülésekor, akár preventív jelleggel is beavatkozhat a gazda.

Az állatok testére nem kerül mozgásérzékelő készülék, ami kellemetlenséget okozna nekik, vagy bármilyen módon befolyásolná a viselkedésüket, életmódjukat, így a diagnosztikai rendszer pontos, objektív adatokkal dolgozik.

Ez azt is jelenti, hogy olyan készülék sincs, ami elveszhet, megsérülhet, ezért folyamatos az adatszolgáltatás az állat mozgásáról, viselkedéséről.

Résztvevők és helyszín 

Cégünk, a Prompt-H Kft. hosszú ideje foglalkozik mesterséges intelligencián alapuló szoftverfejlesztéssel. Állategészségügyi és állattenyésztésben jártas szakemberek közreműködésével és korábbi kutatás-fejlesztési projektjeink megvalósítása során szerzett tapasztalatainkat is hasznosítva fejlesztjük ki az eszközt.

Városunk, Gödöllő, illetve a környéke kiváló helyszín erre, hiszen ez a régió az ország egyik legismertebb, nagy hagyományokkal rendelkező, jelentős szaktudást összpontosító állattenyésztési és mezőgazdasági tudásbázisa.

A projekt alapadatai

  • Kedvezményezett neve: PROMPT-H Számítástechnikai Oktatási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • Megvalósítás helyszíne: 2100 Gödöllő, Testvérvárosok útja 28.
  • Projekt időtartama: 2021. 01. 01. – 2023. 12. 31.
  • Felhívás azonosító jele: 2020-1.1.2-PIACI-KFI
  • Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00290
  • Támogatás összege: 109 848 387 HUF

„A C1151131 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program finanszírozásában valósul meg.”