HU
Magyarország megújul – A projektek a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósulnak meg.

ECRS – Elektromos áramfogyasztást távolról vezérlő automatika

Az „Elektromos áramfogyasztást távolról vezérlő automatika – ECRS” a Prompt Számítástechnika Kft. által a KMOP-1.1.4-11/ B-201 1-0150 azonosítószámon támogatott projekt keretében fejlesztett termék. A fejlesztés eredménye egy egyszerűen kezelhető, interneten keresztül menedzselhető automatika, amellyel az energiafogyasztás jelentős mértékben csökkenthető olyan intézményekben, ahol az áramfogyasztó eszközök használata időben ütemezhető.

Miért van rá szükség?

Munkahelyen, irodában vagy akár otthon is számtalan olyan elektromos berendezést használunk, amelyeknek van energiatakarékos üzemmódja. Az ilyen eszközök a használaton kívül nincsenek áramtalanítva, de alacsonyabb áramfogyasztású üzemmódra kapcsolhatók. Legtöbb esetben az eszköz kikapcsológombja is „csak” a készüléken belüli főbb blokkokat kapcsolja ki, de a power led azért világít, és az elektronika vár a bekapcsolásra – és eközben áramot fogyaszt. Néha nem is keveset: akár 5–25 W közötti fogyasztást is mérhetünk kikapcsolt eszközönként.

Egy irodában a számítógépek és monitorok, nyomtatók, lapolvasók stb, kikapcsolt állapotban is 2–10 W-ot fogyasztanak. Az ilyen eszközök száma irodánként, háztartásonként változó, de egy kis-közepes irodában a több száz wattot is elérheti a „kikapcsolt” gépek felesleges áramfogyasztása.

Bár a teljes áramtalanítás hagyományosan is megoldható, az a tapasztalat, hogy ez vagy elmarad, vagy egyes készülékeknek mégis üzemelniük kell egy ideig a munka vége után is (például víruskeresés, adatmentés, távmunkavégzés). Számos szempontból indokolt az automatikus áramtalanítási metódus, ami előre definiált szabályok szerint rugalmasan programozható, ugyanakkor különleges esetekben az automatizmus felfüggeszthető.

Rendszerfelépítés

A kapcsolóeszközök – az „intelligens vezérlők” – kapcsolják be vagy áramtalanítják a fogyasztókat, és egy vezérlő több fogyasztó kezelésére is alkalmas.

Ezek az eszközök interneten keresztül tartják a kapcsolatot az adatszerverrel és webszerverrel. A vezérlők a működésükről, állapotukról adatokat küldenek a szervernek, illetve a szervertől kapnak vezérlési utasításokat (például: az adott pillanatban ki vagy be kell kapcsolni egy fogyasztót).

A szerverhez webböngészőn keresztül kapcsolódnak a lakás-/irodatulajdonosok vagy megbízottjaik, és a webes felületen tudják beállítani a szükséges ki-be kapcsolási szabályokat (például az ütemezést vagy a direkt kapcsolást).

A vezérlők tervezett felépítése mikrokontroller alapú egyedi programmal üzemelő eszköz. Az üzemelés főbb funkciói:

  • Automatikusan konfigurálja magát a helyi hálózatban (DHCP), vagy a manuális beállítást alkalmazza.
  • Domainnév alapján megkeresi az adatszervert és felveszi a kapcsolatot.
  • Az eszköz négyjegyű egyedi azonosítójára hivatkozva elküldi a szervernek a saját állapot információit. (Ami lehet például egy vezérelt készülék bekapcsolt állapota vagy más egyszerűen mérhető érték, például a hőmérséklet).
  • Fogadja a szervertől az üzemelési utasításokat, ami leggyakrabban az, hogy ki- vagy bekapcsolja az egyik eszközt, de lehetséges mérési parancs is.
  • Egy előre beállított idő után újrakezdi a kapcsolatfelvételt, és lekéri a következő utasításokat.
  • A vezérlők az adatszerverrel szabványos HTTP protokollon keresztül kommunikálnak. (Így nem szükséges a tűzfalbeállításokat menedzselni).

A fenti működés előnye, hogy általában nem igényel semmilyen speciális beállítást, azonnal üzembe helyezhető, a csatlakoztatások után használhatóvá válik bármely hálózatban, ahol van internetelérés.

A vezérlő kimeneti terhelhetősége nem igényel többet, mint egy átlagos fogyasztó áramellátása, ami kb. 50–500 W között várható.

Komplett irodák, termek áramtalanításához kiegészítő nagyteljesítményű relékre van szükség. A vezérlő programjától függően lehetőség van a hagyományos, manuális áramtalanító kapcsoló állapotának figyelésére is, amivel az adatszerverről kapott kapcsolási parancsok felülbírálhatók. (Például ha az internetelérés megszűnik, vagy nincs értelme az ütemezett adatokra való átállításnak.)