HU

Intelligens tanulás: a telefon mint oktató

Legyen a telefonod okostanár: az Apple Shortcuttal a zsebedben a tudás!

Ma már szinte minden otthonban van legalább egy okostelefon, és sokan az Apple készülékeit részesítik előnyben. Cikkemben egy kevésbé ismert, ám rendkívül hasznos funkciót mutatok be: az Apple Shortcut, vagy magyarul Parancsikon használatát.

Az Apple Shortcut egy automatizálási eszköz az iOS készülékeken. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerű vagy bonyolult feladatsorokat hozzanak létre, amelyeket parancsikonok formájában mentenek el. Ezek a parancsok gyorsan és könnyen hajthatók végre, egyetlen érintéssel vagy Siri hangparancs segítségével.

Most egy olyan használati módot ismertetek, amely különösen az oktatás területén lehet segítség. Képzeljük el, hogy telefonunk személyre szabott tanárrá, vizsgáztatóvá változik, amely nem csupán felteszi a kérdéseket, de értékeli is a választ, akár osztályzatok formájában (1-től 5-ig). A rendszer analizálja a választ, és szükség esetén kiegészíti az információkat. 

Mivel az alkalmazás mesterséges intelligencián alapul, nem igényel előre elkészített tananyagot, és képes különféle tudásszinteknek megfelelő kérdéseket feltenni.

Az alábbi videóban a rendszerünknek egy élő bemutatója tekinthető meg; egy olyan eset, amikor egy általános iskolás szintjén lévő tanuló élővilág-ismereteket sajátít el.

 

A diák a válaszokat magyarul diktálhatja. Az értékelést követően a rendszer az adatokat adatbázisban (naplófájlban) rögzíti, így nyomon követhető a diák előrehaladása.

Az alábbi videó azt mutatja be, hogy milyen egyszerűen készíthető el egy ilyen parancssorozat:

 

A módszer adaptálható különböző nyelvekre és témakörökre, amint az a videóban látható. Egyetlen szövegsor módosításával a rendszer máris az új követelményeknek megfelelően működik.

Text: Hungarian, Text: Élővilággal kapcsolatos kérdést tegyél fel egy 10 éves gyereknek

 

A képen látható, hogyan programozhatjuk az alkalmazást, hogy specifikus, korcsoportnak megfelelő kérdéseket tegyen fel. Az első szövegmezőben adhatjuk meg a kérdező robot munkanyelvét, a második mezőben pedig részletes instrukciókat adhatunk neki arról, hogy milyen tematikában és milyen nehézségi szinten tesztelje a tudásunkat – példánkban egy 10 éves gyermek biológiai ismereteit méri fel.

Az AI technológia rugalmasságának köszönhetően nem kell minden szövegrészt lefordítani; a gépi intelligencia a kevert nyelvű utasításokat is megérti. 

Ha meg szeretnénk változtatni a tudáspróba témáját, egyetlen sort kell módosítani, és a rendszer máris az új kérdéskört dolgozza fel.

Text: Sejtbiológiával kapcsolatos kérdést egy DNS-kutatással foglalkozó kutatónak

 

Lássuk a kérdést:

Élővilág-kérdező 1: A következő kérdést generálnám: „Hogyan befolyásolhatja a DNS metilációja a sejtfejlődést és a genetikai expressziót?”

 

Remélem, ez a cikk inspirációt nyújt tanároknak, szülőknek és diákoknak, hogy okostelefonjukat a tanulás innovatív eszközeként használják.

Dr. Lengyel József