Füstöt érzékelő tűzjelző rendszer.

A tűzjelző- és oltórendszerek fontossága az életvédelemi szerepükben van.

Ennek megfelelően a rendszerekkel szemben támasztott követelmények itt a legszigorúbbak. Az ebbe a kategóriába tartozó rendszerek telepítéséhez és karbantartásához nem elegendő a biztonságtechnikai tervező- kivitelező igazolványt megszerezni (és természetesen a Vagyonvédelmi kamarának is a tagja lenni), hanem külön vizsgát kell tenni hatósági személyek előtt, hogy a rendeleteket, előírásokat és a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat elsajátítottuk.

 

Tűzjelző rendszerek esetében is két nagy csoportot alakíthatunk ki.

 

  • Az első csoport: az úgynevezett Hagyományos rendszer,

  • A másik az Intelligens rendszer.

 

 

A legfontosabb különbség, hogy a döntést (azt hogy tűz van-e a helységben vagy sem) tűzjelző rendszer melyik eleme hozza meg, az érzékelő vagy a központ.

 

Hagyományos rendszerek

 

Ennél a verziónál az érzékelőknek 2 állása van a riasztási illetve a nyugalmi. Itt az érzékelő „hozza” meg a döntést, nincs mód (vagy a központ lehetőségein beül elég kevés) a rendszer finomhangolására.
 

Intelligens rendszer

 

Az intelligens rendszernél az érzékelő – az érzékelési paraméternek megfelelően – több lépcsőben képes a mért értéket kijelezni. A központ az érzékelők értékét egyesével kérdezi le és a kapott érték alapján a központ dönti el, hogy riasztást kell végezni-e vagy sem. Ennél a rendszernél a riasztási szintet minden egyes érzékelőhöz külön-külön be lehet állítani, így a rendszert könnyebben az adott területhez lehet paraméterezni (pl.: egy olyan irodában, ahol normál munka körülmények között előfordulhat dohányfüst, az érzékelési szint emelésével megelőzhetjük a téves riasztásokat.)

 

A tűzjelző rendszer típusát már a tervezés szakaszában ki kell választani. Azt hogy hagyományos vagy intelligens rendszert terveznek, a tervező határozhatja meg. A tervek elkészülte után azt engedélyeztetni kell a területi tűzoltósággal, aki hatóság lévén igényeivel kiegészítheti a terveket, vagy teljesen új tervet is készítethet.

 


 

Csepregi Csaba Tűzoltó ezredes mondta az egyik vizsgája előtti előadáson:

„Egy rosszul telepített, vagy megválasztott tűzjelző rendszer, hamis biztonságérzetet ad, ez által közvetlenül is hozzájárulhat egy tragédia kialakulásához.”

 


Ez az egy mondat tartalmazza mindazt, ami miatt a tűzjelző rendszerek telepítése és karbantartása a legfontosabb a vagyonvédelmi cégek életében.Referenciák

Gödöllői Ipari Park

Gödöllői Ipari Park

Tűzjelző rendszer telepítése, valamint Sorompós beléptetés kialakítása.

Gödöllői Ipari Park

Tűzjelző rendszer telepítése, valamint Sorompós beléptetés kialakítása.