Tenegen logo

Projektadatok:

Rövidítés: TENEGEN
Cím: Connect the teachers to reach and teach the Net Generation
Időtartam: 2008. október 1. – 2010. szeptember 30.
Típus: innovációtranszfer
Program: Leonardo da Vinci – LLL
Résztvevő országok: Magyarország, Olaszország, Törökország, Németország, Skócia
Web: http://www.tenegen.eu
Kontakt: Hartyányi Mária, Prompt-G Számítástechnikai Oktatóközpont
E-mail:


Tenegen egy 24 hónapos projekt öt országból 11 partner összefogásával, innováció-transzfer keretében két korábbi LdV projekt eredményeit építi be a pedagógus-továbbképzési program fejlesztésébe. Az innovációtranszfer keretében három korábbi Európai Uniós fejlesztés eredményeit integráljuk. Az olasz koordinációjú SLOOP projekt (Tananyagelemek nyílt megosztása) a szoftverfejlesztésben elterjedt "nyílt forráskódot" alkalmazza oktatási környezetben. A NETIS (Hálózati tanulás az információs társadalomban) projekt az információs társadalom napjainkban formálódó új filozófiai, szociológiai és pedagógiai paradigmáit fogalmazza meg. Az "E-learning, a jövő iskolája" az NSZFI által kezdeményezett és a Prompt Oktatóközpont által kidolgozott tanártovábbképzési program tapasztalatait integrálja a Tenegen fejlesztésekbe.

A Tenegen konzorcium egy együttműködésen alapuló tanítási/tanulási környezetet fejleszt, amelyben nem oktatni kívánja az e-learning módszereket a pedagógusoknak, hanem bevonni szándékozik őket a hálózati kommunikáció, a tudásmegosztás közegébe.

Az információs társadalom hatásaival mindannyian naponta szembesülünk. Akarjuk, vagy sem, megváltozik az életünk, és ha szeretnénk megérteni mindazt, ami körülöttünk történik, szemléletváltásra kényszerülünk. A változások nem hagyják érintetlenül az iskolákat sem, az új kihívásokhoz a tanítási módszereknek is alkalmazkodniuk kell. Közöttünk él az úgynevezett Net Generáció - a 1982 és 1991 között született fiatalok - akik másképpen tanulnak, másképpen kommunikálnak, mint ahogyan elődeik, szüleik, tanáraik tették.
Miközben a diákok lógnak a neten, szünet nélkül "be vannak kapcsolva", mi, tanárok ott ragadtunk virtuális, vagy a valódi osztálytereinkben, folytatjuk hagyományos óráinkat, használjuk a megszokott és korábban bevált pedagógiai eszközeinket. Vagyis, nem vagyunk "behálózva".

A Tenegen projekt célja, hogy felhívja a tanárok és iskolák figyelmét az IKT és web 2.0-s eszközök alkalmazásában, a konnektivizmusban és a hálózati tanulásban rejlő pedagógiai lehetőségekre.

 

http://tenegen.eu/