Modern létesítmények manapság szinte csak videó rendszerrel együtt képzelhetőek el.

Megfigyelést végző biztonsági szakember riasztást ad le a térfigyelő kamerarendszer videofelvételeit élőben ellenőrizve.

 

Kamerák, melyek különböző célokból figyelik az épületeinket az illetéktelenektől (garázdaság-, eltulajdonítás ellen, munkavédelem miatt vagy éppen csak forgalomszervezési célból).

 

A figyelt képek rögzítése digitális képrögzítőkkel történik. A képeket élőerős biztonsági felügyelet, vagy képtartalom felügyelő szoftverek ellenőrzik folyamatosan. A kamerák képét digitális képrögzítők tárolják a minőségromlás nélküli archiválás érdekében.

 

 


A CCTV fogalma:

 

Az elnevezés angol eredetű (Closed Circuit Television), amelynek magyar megfelelője a biztonságtechnikában alkalmazott Zártláncú Tv Rendszer. A zártláncú, mint kifejezés manapság már nem állja meg a helyét, ugyanis az Internet és a videó hálózatot alkotó elemek fejlődésével már távolról is tudjuk kezelni a rendszert.

 

 


Miért érdemes telepíteni?

 

A videó rendszer megépítésnek elsődleges szempontja az, hogy képi információval rendelkezzünk a káresemények, cselekmények történéséről, ezáltal ezek felderítése gyorsabbá válik mind az üzemeltető, mind az eljáró hatóságok számára.

A már meglévő rendszereinkkel pl.: riasztó kombinálva nagyobb fokú biztonság érhető el.

 


 

Analóg CCTV rendszer részei

Az egyik legfontosabb része az analóg kamera illetve objektív, ezért kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezeti feltételeket. Többféle kivitelben készülhet pl.: dome, box, kültéri.

 

IP, IP kamera rendszer

 

Széles látósugarú kamera figyeli a közlekedőket.

 

Az analóg kamera analóg videó jelet bocsájt ki szemben az IP kamerával, amelynek képét csak számítógépen keresztül tudjuk megtekinteni.

A legújabb rendszerkialakítás ez a teljesen digitális technológián működő úgynevezett IP alapú rendszer.

Digitalizáló kártyát használó megoldást alkalmazhatunk - az egyik a software-s tömörítést a másik a hardware-s tömörítést alkalmazó kártyák.

 

 

 

A két alkalmazás közti különbség az, hogy míg a software-s tömörítésű kártyák a képek tömörítéséhez a szerver Processzorát használják (és így jelentős terhelést adnak alapból a rendszerhez) addig a hardware-s kártyák a tömörítést maguk oldják meg és csak a kész adatbázis mentésének műveleteit végzi a processzor.

 

A cél hardware-es rendszerek saját operációs rendszerrel működnek (ezáltal a Windows-os problémáktól mentesülnek) így a stabilitásuk nagyságrendekkel nagyobb. Az ilyen rendszerek kialakításánál figyelembe kell venni, hogy további bővítések esetén az egész eszköz cseréjével kell számolni, míg a PC alapú rendszerek esetében megvan a lehetőség további digitalizáló kártyák behelyezésére a rendszerbe.

Ezen rendszereket azokra a helyekre ajánljuk használni, ahol a kamerák száma végleges és a felügyelet is korlátozott, vagy épp távol van a helyszíntől.

 

Ennél a rendszerkialakításnál a kamera képei már a kamerában digitális jelcsomagokká alakítják, és egy számítógépes hálózatnak megfelelő strukturális hálózaton jutnak el a központi szerverbe. Ezzel a kialakítással két jelátalakítást spórolunk meg (digitális-analóg, analóg-digitális), mely jelentős jelveszteséget és egyben hibalehetőséget visz a rendszerbe. A szerver a digitális csomagokat dolgozza fel és a kapott képeket menti, illetve jeleníti meg a kliens monitorokon.

 

Ezzel a lehetőséggel nemcsak a jobb képek tárolása előtt nyílt meg a lehetőség, hanem számos egyéb eddig igen költséges megvalósításokat lehet megoldani (pl: távoli helyeken ki- bekapcsolni valamit, külső riasztási jeleket adó eszközök integrálása a rendszerbe, stb.)

 

Az IP kamerákat, a hálózaton keresztül teljes körűen tudjuk paraméterezni, ezáltal a teljes IP kamera rendszert egy helyről tudjuk menedzselni. 

 

Digitális rögzítésre kifejlesztett IP megfigyelő kamera.

Az IP kamera rendszer részei a következők:

· IP kamera, objektív

· NVR, PC alapú rögzítő

· Switch, router (hálózati eszközök)

· Monitor

 

Az analóg rendszerekkel ellentétben PC alapú rögzítő szervereket használunk az IP technikában. Melynek előnye, hogy egy operációs rendszerrel ellátott számítógépre telepített IP rögzítő szoftverhez rendeljük hozzá a kamerákat az IP címük alapján. A kamerák száma függ a PC hardveres paramétereitől, illetve a megvásárolt licencek számától.

 

A switchek biztosítják a hálózati forgalmat a kamerák, a rögzítők és a megjelenítők között. A kamerák általában a switchektől kapják a működésükhöz szükséges tápellátást (Poe).

A routerek biztosítják az Internet és a belső IP videó hálózat közötti kapcsolatot.

A monitorok szerepe hasonló az analóg rendszereknél tárgyaltakkal.

Kis távolságot megfigyelni képes IP kamera.

A digitális rendszereket tehát kategóriákba sorolhatjuk:

 

  • PC alapú digitalizáló kártyás rendszerek
  • Cél hardware-t és operációs rendszert alkalmazó rendszerek
  • Teljesen IP alapú rendszerek

 

IP-t avagy Analógot?

A két legfontosabb szempont az, hogy mennyi forrás van a kamera rendszerünkre, illetve milyen minőségű felvételeket szeretnénk rögzíteni. A hagyományos analóg képek felbontása D1 (720x576), az IP kamerák felbontása D1-től több megapixelig terjedhet. Habár az IP kamerák drágábbak, mint az analóg társaik, viszont cserébe sokkal részletgazdagabb képet szolgáltatnak.

 


 

Analóg kamerák

A biztonságtechnikában elérhető analóg kamerák kétféle képalkotó elemmel készülhetnek CCD, CMOS. Eleinte a CCD szenzorral szerelt kamerák voltak nagyobb számban elérhetőek  ,de manapság a CMOS szenzorok fejlődése miatt már ezt alkalmazzák nagyobb számban. Régebben  fekete-fehér kamerákat is alkalmaztak , főleg az áruk miatt.  A mai kamerák a speciális alkalmazásokat kivéve mind színes képalkotó elemmel gyártják. A most használatos kamerák digitális képfeldolgozást használnak (DSP) ,ezáltal menürendszeren keresztül érjük el a kamera beállításait, amelyik kameránál nincs beépített menürendszer, ott azt DIP kapcsolókon keresztül állítjuk be.

Ezek a kamerák analóg kompozit videojelet bocsájtanak ki, és BNC csatlakozóval vannak szerelve.

 

Analóg kamerákat többféle kivitelben gyártanak :

 

-Box kamera

-speed dome kamera

-mini dome kamera

-kompakt kamera (IR ledes)

-panelkamra

stb..

A box kamerák  csak beltéri kivitelben készülnek ,ha kültéren szeretnénk használni  külső házba kell szerelni. 

A speed dome kamerák vízszintesen teljesen körbefordulnak, függőlegesen pedig 90 fokban  mozognak. Az optika  mozgási sebességét lehet állítani ,képes nagyon lassú  és nagyon gyors mozgásokra is. Önállóan előre beprogramozott útvonalat képesek figyelni. Lehet  távolról, joystick-al ellátott kezelővel, vagy DVR-en keresztül egérrel vezérelni. Gyártják kültéri, beltéri kivitelben. El  lehet helyezni oldalfalon mennyezeten ill. sarkon is.  Optika zoomátfogása  akár harmincszoros is lehet. Amikor a megfigyelt területről riasztás érkezik a kamera odafordul. Több fix kamera kiváltására is megfelel.

A fix dome, mini dome félgömb alakú kamerák nevüket alakjukról kapták. Létezik kültéri, beltéri és vandálbiztos kivitel is. Távolról nem mozgathatóak, egy irányból tudnak képet mutatni. 

 

Magas épületre rögzített éjjellátó kamera pásztázza felülről a várost.

Day/Night kamerák

 

Ezek előnye hogy gyengébb fényviszonyok mellett is értékelhető képet adnak. Színes képet ad normál megvilágításnál , és ahogy csökkennek a fényviszonyok, úgy automatikusan átkapcsolnak fekete-fehér üzemmódra, így nagyobb érzékenységet ill. nagyobb IR megvilágíthatóságot eredményeznek.

 

 

 

IP kamera otthoni felhasználása:

 Referenciák

Magyar Táncművészeti Főiskola

Kamerás megfigyelő rendszer kialakítása.

Szent István Egyetem Gödöllő

IP alapú kamerás rendszer kiépítése, számítógépes hálózat kiépítése

Gödöllői Királyi Kastély

Analóg kamerás rögzítő központ telepítése, és sorompós beléptetés kialakítása.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Kamerás megfigyelő rendszer és IT hálózat kiépítése.

GlaxoSmithKline Biological Kft.

GlaxoSmithKline Biological Kft.

Kamerás megfigyelőrendszer és hálózatának kiépítése, karbantartása.

Fővárosi Nagycirkusz

Fővárosi Nagycirkusz

Kamerarendszer, valamint IT hálózat komplex kiépítése.

Teva Gyógyszergyár Zrt.

Teva Gyógyszergyár Zrt.

Általánydíjas karbantartás, IT hálózat és kamerás megfigyelőrendszer kiépítése  (több száz kamerával).

Caterpillar Magyarország Zrt.

Caterpillar Magyarország Zrt.

Általánydíjas karbantartás, 50 és 100 számítógép között.