A vállalkozások mindennapi életében a legnagyobb segítség a jól megválasztott beléptetőrendszer lehet.

Offline beléptetőrendszer

Mágneses azonosítót használva lép be egy munkaterületre az arra jogosult.

Az offline beléptetőrendszerek esetében az egyes belépési pontok nem állnak kapcsolatban egy központi vezérlő szerverrel, ezeknél minden egyes belépési pontot külön-külön meg kell tanítani, hogy kiket engedhet be.

Online rendszer

Belépő kódszámmal enged bejutni a rendszer a munkaterületre.

Ahol a belépési pontok egy központi szervertől kapják a belépési azonosításhoz szükséges adatokat, egy központosított helyen történhet a rendszer felprogramozása. Ennél a rendszernél, átmeneti ideig elképzelhető, hogy nincs kapcsolat a belépési pont és a szerver között, így egy ideig offline-ként működnek és a saját memóriájából dolgozva végzi a beléptetéshez szükséges műveleteket.

Az online beléptetőrendszerek egyik igen hasznos kiegészítő funkciója az úgynevezett munkaidő-nyilvántartó alkalmazás, melynek segítéségével a dolgozók munkaidejét percre pontosan ki tudjuk keresni a rendszerből. A rendszert interfész segítségével számos bérszámfejtő rendszerhez hozzá lehet kapcsolni, így a hónap végi bérszámfejtési mizériát pár perces ujjgyakorlattá lehet zsugorítani.

Belépési eszközök

Egyik ujjról vett ujjlenyomatminta rögzítése után azzal az ujjal azonosít minket a rendszer a továbblépéshez. Ez egyedileg programozható, ki milyen munkaterületre léphet be.

Érintéses eleven működő eszközök

Vonalkódolvasó (pl: raktárrendszereknél), mágneskártya-olvasó (pl: bankkártyák esetében), chipkártyaolvasó (pl: Smart kártya, Supershop kártya), ujjlenyomatos azonosító, tenyérazonosító, egyszóval minden olyan azonosítóeszköz, amelynek esetében fizikai kontaktusra van szükség az azonosítás elvégzéséhez.

Kulcstartóra akasztható azonosító eszközzel történő belépés a munkaterületre.

Érintés nélküli elven működő eszközök

Ide tartoznak a rádiófrekvenciás, úgynevezett proximity kártyás olvasók, a proximity chipkártyás olvasók, az íriszazonosító. Ezeknél az eszközöknél az azonosítás fizikai érintkezés nélkül jön létre, aminek előnye, hogy az azonosításra használt eszközök nem kopnak, koszolódnak.

Az érintés nélküli beléptető rendszerekhez szükséges biometrikus azonosítókról bővebb információért kattintson ide.